De bewortelingsfase

Tijdens de vermeerderingsfase maken de planten doorgaans geen of nauwelijks wortels. In de meeste gevallen moeten de planten uiteindelijk wel met wortels uitgeplant worden. Daarom worden planten in de laatste fase voor uitplanten op een voedingsbodem geplaatst met hormonen en voedingsstoffen die de wortelvorming bevorderen.
Doorgaans duurt deze fase nog eens vijf tot acht weken.
Ook na aflevering op de kwekerij vergen de plantjes nog extra zorg. Zorgvuldig afharden en acclimatiseren zijn belangrijk voor een goede start van de teelt. Een vergelijking met couveusekindjes is hier op zijn plaats.
Meest gebruikte methodes
Weefselkweek is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende methodes en technieken. Een indeling is te maken op grond van de manier waarop de plant wordt aangezet tot scheutvorming en het deel van de plant dat wordt gebruikt. Een keuze voor een specifieke techniek hangt samen met de betreffende plantensoort en het doel van de vermeerdering. Zonder compleet te willen zijn hebben wij hieronder een aantal van de meest gebruikte methodes op een rijtje gezet.
Meristeemcultuur
Deze methode dankt zijn naam aan een ander woord voor groeipunt: het meristeem. Bij deze methode wordt onder de microscoop het uiterste groeipuntje weggenomen. Dat is nogal een precisieklusje maar loont de moeite omdat dit groeipuntje doorgaans vrij is van ziektekiemen (vooral virussen).
Het minieme groeipuntje wordt op medium gezet en groeit uit tot een scheutje dat op zijn beurt weer als uitgangsmateriaal voor een van de andere technieken kan dienen.